Wat eten salamanders? - Hun dieet in het wild en in gevangenschap (2024)

Wat eten salamanders? - Hun dieet in het wild en in gevangenschap (1)

Het korte antwoord: Hoewel het afhangt van hun leeftijd, soort en habitat (aquatisch, semi-aquatisch of terrestrisch), eten salamanders alles wat beweegt en klein genoeg is om in hun bek te passen. Als huisdier eten landsalamanders vooral insecten en wormen, en watersalamanders vooral pekelkreeftjes.

Laten we nu wat dieper ingaan op salamanders en wat ze eten.

Zijn salamanders hagedissen?

Vaak verward met hagedissen, zijn salamanders helemaal niet verwant aan hagedissen. Het zijn amfibieën (net als kikkers en padden), wat betekent dat ze koudbloedige gewervelde dieren zijn (ze hebben ruggengraten) die geen schubben hebben. Zij behoren tot de klasse Amphibia.

Hagedissen daarentegen zijn reptielen (zoals alligators en slangen), wat betekent dat zij koudbloedige gewervelde dieren zijn die wel schubben hebben. Ze behoren tot de klasse Reptilia.

Zelfs al zijn salamanders en hagedissen niet verwant, toch lijken salamanders op hagedissen. Ze hebben een slank lichaam, een stompe snuit en een staart. Salamanders staan bekend om hun felle kleur en hun vermogen om verloren ledematen in slechts enkele dagen te regenereren. Kon de mens dat ook maar!

Een makkelijke manier om salamanders van hagedissen te onderscheiden is dat ze geen tenen met klauwen hebben en een gladde, vochtige huid (terwijl hagedissen tenen met klauwen hebben en een droge huid met schubben).

Een ander verschil is dat hagedissen uitwendige ooropeningen hebben en salamanders niet. Ook produceren beide soorten eieren, maar salamanders leggen hun eieren meestal in het water, en reptielen leggen hun eieren meestal op het land.

Salamanders kunnen zowel aquatisch (leven voornamelijk in het water), semi-aquatisch (leven half op het land en half in het water), of terrestrial (leven voornamelijk op het land) zijn. De term semi-aquatisch verwijst ook naar salamanders die hoofdzakelijk op het land leven, maar jaarlijks terugkeren om in het water te leven tijdens hun voortplantingsseizoen (in tegenstelling tot salamanders die op het land leven en hun eieren in een waterbron afzetten).

Habitat speelt een grote rol bij het soort voedsel dat salamanders eten, omdat verschillende habitats een verschillende beschikbaarheid van voedsel hebben.

Wat is het verschil tussen een salamander en een salamander?

Hoewel de termen salamander en salamander vaak door elkaar worden gebruikt, is er wel degelijk een verschil tussen de twee. Watersalamanders behoren tot de onderfamilie Pleurodelinae.

Dit betekent dat alle watersalamanders salamanders zijn, maar niet alle salamanders zijn watersalamanders.

Salamanders zijn aquatisch of semi-aquatisch. Ze hebben meestal zwemvliezen en plattere, peddelvormige staarten, terwijl salamanders meestal niet-spinnende voeten en langere, rondere staarten hebben. Hun huid is ook niet zo glad als die van andere salamanders.

Wat eten salamanders? - Hun dieet in het wild en in gevangenschap (2)

Doordat salamanders voornamelijk in het water leven, betekent dit dat ze andere voedselbronnen tot hun beschikking hebben dan salamanders op het land.

Wanneer we het in dit artikel over salamanders hebben, bedoelen we salamanders in het algemeen en niet specifiek salamanders.

Wat eten salamanders?

Dus, laten we nu eens bespreken wat salamanders kunnen eten.

Het dieet van salamanders hangt af van hun leeftijd, soort en habitat (maar er zijn enkele gemeenschappelijke kenmerken in hun dieet). Salamanders zijn volledig carnivoor (vleesetend), met uitzondering van één soort (Sirenidae) die naast vlees ook planten en algen eet.

Salamanders zijn roofdieren en geven de voorkeur aan levend voedsel (ze worden aangetrokken door beweging). Daarom wordt gevriesdroogd en bevroren voedsel niet aanbevolen voor salamanders (hoewel ze het kunnen eten als er geen andere optie is of als het lijkt te bewegen).

Salamanders eten alles wat beweegt en wat ze in hun mond kunnen stoppen, en ze eten meestal kleine ongewervelde dieren (dieren zonder ruggengraat) omdat die gemakkelijker door te slikken zijn.

Salamanders doen ook aan kannibalisme (het eten van hun eigen soort als voedsel), dus er moet voorzichtig worden omgesprongen met het samen huisvesten van salamanders. Omdat ze zo onvoorzichtig zijn met hun voedsel, zullen ze ook kleinere aquariumvissen eten als ze daarmee samen worden gehouden.

Salamanders hebben variatie in hun voedsel nodig, maar hun voornaamste voedselbronnen (als ze als huisdier worden gehouden) zijn insecten en wormen (voor landsalamanders) en pekelkreeftjes (voor watersalamanders).

Semi-aquatische salamanders hebben de neiging te eten op basis van waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen (of eten lukraak). In het algemeen zijn salamanders zeker geen kieskeurige eters!

Hoe komen ze aan hun voedsel?

Alle salamanders zijn roofdieren, maar hun methoden om prooien te vangen kunnen verschillen.

Terrestrische salamanders vangen hun prooi meestal met hun lange, kleverige tongen (zoals kikkers doen), en ze kunnen hun tongen met ongelooflijke snelheden uitwerpen. De meeste zijn relatief traag en afhankelijk van het verrassingselement om hun voedsel te vangen.

Aquatische salamanders vangen hun prooi meestal in hun wijd open bek door hun prooi ofwel uit te zwemmen ofwel in een hinderlaag te lokken (hoewel er ook aquatische salamanders zijn die een tong hebben die naar buiten schiet). De meeste zijn relatief behendig en afhankelijk van dit vermogen om hun voedsel te verschalken of uit te zwemmen.

Semi-aquatische salamanders zijn niet zo eenvoudig, en het hangt van de soort af of ze hun tong kunnen uitschieten of niet (maar de meeste wel).

Wat eten babysalamanders (Nimfen)?

Baby salamanders worden nimfen genoemd, en ze hebben een ander dieet dan volwassen salamanders.

De meeste salamandersoorten leggen hun eieren in het water (er is één soort die levend baart), en zelfs landsalamanders trekken naar een gebied met een of andere vorm van water om hun eieren te leggen. Omdat baby salamanders in water worden uitgebroed, heeft dit invloed op wat ze kunnen eten.

Als nimfen voor het eerst worden geboren, hebben ze geen poten, en lijken ze qua uiterlijk op kikkerdikkopjes (het larvale stadium van kikkers). Uiteindelijk ondergaan ze een metamorfose (veranderen in een volwassene via verschillende stadia) zoals de meeste amfibieën doen.

Nimfen zijn vanaf hun geboorte carnivoor en worden geboren met tanden. Nadat ze uit het ei zijn gekomen, eten ze hun eigen eierschaal (waar ze de eerste week van hun leven van leven). Daarna gaan ze over op het eten van kleine prooien, zoals kleine micro-organismen, pekelkreeftjes, plankton of kleine insecten (terwijl ze nog steeds in hun aquatische habitat blijven).

Toen de nimfen volwassen worden (en uiteindelijk volwassen worden), eten ze geleidelijk aan steeds grotere prooien. Dit is ook het moment waarop ze beginnen te migreren naar hun normale habitat (ofwel blijven ze in het water, ofwel worden ze semi-aquatisch, ofwel worden ze terrestrisch), en deze habitats hebben een verschillende beschikbaarheid van voedsel.

Als een salamander twee maanden oud is, wordt hij als volwassen beschouwd.

Wat Eten Volwassen Salamanders?

Zoals eerder vermeld, eten volwassen salamanders alles wat klein genoeg is en in hun bek past (meestal kleine ongewervelde dieren).

Het belangrijkste verschil tussen nimfen en volwassen salamanders is dat volwassen salamanders grotere prooien eten en dat ze niet gebonden zijn aan een waterhabitat (tenzij ze aquatisch of semi-aquatisch zijn).

Hoewel hun dieet in het wild veel anders is dan hun dieet als huisdier. In het wild eten ze bijna alles wat ze kunnen vangen, maar in gevangenschap zijn hun mogelijkheden beperkter. Als je een dierenwinkel binnenloopt, zijn er geen rijen en rijen levende ongewervelde dieren om uit te kiezen (althans normaal gesproken niet).

Als ze als huisdier worden gehouden, eten volwassen landsalamanders vooral insecten en wormen, en volwassen watersalamanders vooral pekelkreeftjes.

Het is belangrijk dat salamanders gevarieerd voedsel krijgen om er zeker van te zijn dat ze aan al hun voedingsbehoeften voldoen (er is een veelheid aan verschillende insecten- en wormsoorten om uit te kiezen). Denk er ook aan om wormen die te groot zijn om zelf op te eten, in stukjes te snijden. Niemand wil stikken in een worm, zelfs een salamander niet!

Als je in de verleiding komt om zelf wat insecten te gaan vangen, wees dan gewaarschuwd dat veel in het wild gevangen insecten gevaarlijk kunnen zijn voor salamanders. Ze kunnen besproeid zijn met pesticiden, ziektes bij zich dragen, of potentieel giftig zijn (zoals bepaalde soorten vlinders, mieren, kevers, etc.).

Ook al zijn salamanders carnivoren, ze zijn niet bedoeld om menselijk vlees/voedsel te eten (zoals rood vlees, gevogelte, rundvlees, vis, of gekookt vlees) en kunnen dit voedsel niet verteren. Bedenk of je salamander het voedsel dat je hem aanbiedt zelf had kunnen vangen.

Als je bang bent dat je salamander niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt (of als hij ziek is), dan zijn er ook calcium- en vitaminepoeders (en multivitaminesupplementen) te koop. Deze worden meestal over het levend voer gestrooid vlak voordat de salamander gaat eten.

Een manier om er zeker van te zijn dat je salamander genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt is door ervoor te zorgen dat ze voedsel eten dat is gelabeld als “darm-loaded”. Dit betekent dat de voedselbron (insecten, wormen, etc.) recentelijk is gevoed (wat weer betekent dat uw salamander veel voedingsstoffen binnenkrijgt).

Ook hebben verschillende soorten verschillende voorkeuren en behoeften, dus bij twijfel kunt u het beste een professional vragen (zoals een dierenarts die gespecialiseerd is in amfibieën of de plaats waar u uw salamander heeft gekocht).

Voedingsopties voor salamanders

Hier volgt een lijst met enkele voedselopties voor salamanders:

Garnalen

Centipedes

Kreeftjes

Crickets

Daphnia (watervlooien)

Draakvliegen

Kikkereieren

Vruchtvliegen

Spookgarnalen

Guppies

Insecteneieren

Leeches

Locusts

Muggenlarven

Motten

Motten

Pill bugs

Slakken

Kleine vissen

Snagels

Spinnen

Kikkervisjes

Termieten

Hoe vaak moet ik mijn salamander voeren?

Volwassen salamanders moeten, afhankelijk van hun grootte, 1-3 keer per week gevoerd worden (maar vaker als ze lichaamsdelen aangroeien). Nimfen en jonge salamanders moeten vaker gevoerd worden (meestal dagelijks).

Als je je salamander net hebt gekregen, kan het zijn dat ze ondervoed zijn (vooral als ze uit een dierenwinkel komen) en kunnen ze ook dagelijks gevoerd worden tot ze op optimaal gewicht zijn. Salamanders die gestrest zijn, moeten soms met de hand worden gevoerd (met een pincet of tandenstokers) totdat ze zich hebben aangepast.

Nooit salamanders voeren door het voer in je blote handen te houden!

Niet alleen hebben salamanders tanden en kunnen ze je per ongeluk of in geval van stress bijten (ook scheiden alle salamandersoorten in meer of mindere mate gifstoffen af), maar de oliën (en andere stoffen) op de menselijke huid zijn schadelijk voor ze.

Salamanders hebben een zeer doorlaatbare huid die bedoeld is om gemakkelijk water op te nemen (maar hun huid kan ook stoffen opnemen die jij op je huid hebt). Daarom is het ook belangrijk dat je je salamander niet te veel aanraakt en altijd voorzichtig met hem omgaat.

Wat eten salamanders? - Hun dieet in het wild en in gevangenschap (3)

Ook houden veel landsalamanders een winterslaap, maar de soorten die dat niet doen (evenals watersalamanders) hebben de neiging om in de winter minder te eten dan in de zomer. Je moet proberen het dieet van je salamander daarop af te stemmen.

De meeste salamanders zijn nachtdieren, dus het is het beste om ze ’s avonds (of ’s nachts) te voeren als ze actiever zijn (in plaats van midden op de dag). Je moet ook proberen om je salamander op een voedselschema te houden (honger is niet cool!).

Ook moet je ervoor zorgen dat je je salamander niet te veel eten geeft. Ongeveer 10-20 minuten nadat je je salamander hebt gevoerd moet hij vol zitten, en je kunt dan beoordelen wat er over is om te bepalen hoeveel je salamander het liefst in één keer eet.

Verwijder altijd de voedselresten (in terrestrische aquaria kan het levende voedsel je salamander bijten of verwonden, en in aquatische aquaria kunnen ze het water verontreinigen).

Samenvatting over wat salamanders kunnen eten

Salamanders eten alles wat beweegt en wat klein genoeg is om in hun bek te passen (meestal kleine ongewervelde dieren zonder ruggengraat).

Wanneer ze als huisdier worden gehouden, eten landsalamanders insecten en wormen, en watersalamanders pekelkreeftjes.

Een aantal belangrijke factoren om in gedachten te houden voor salamanders als huisdier zijn:

Zorg ervoor dat uw salamander een verscheidenheid aan levend voedsel krijgt (zoals verschillende soorten insecten of wormen).

Zorg ervoor dat u het voedsel van uw salamander (vooral wormen) in stukken snijdt als het te groot is.

Houd uw salamander aan een voedingsschema (en pas dit aan aan temperatuurschommelingen).

Probeer uw salamander niet te overvoeren en vergeet niet overtollig voedsel te verwijderen.

Probeer ze niet te veel vast te houden.

En bekijk ook eens onze andere artikelen:

Wat eten vlinders?

Kunnen konijnen selderij eten?

Wat eten kwallen?

Wat eten wolven?

Dieren die beginnen met B

Wat eten salamanders? - Hun dieet in het wild en in gevangenschap (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6640

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.