Salamanders (Caudata) | Alles over de salamander lees je op Dierpedia.nl (2024)

Deze gewervelde dieren zijn heel interessant om naar te kijken. Door hun gecamoufleerde jasjes, worden salamanders wel eens als gevaarlijk gezien, maar dit is lang niet altijd het geval. Op deze pagina vind je alle informatie over deze amfibieën die je ook gewoon in Nederland tegen kunt komen.

Kenmerken van salamanders

Vraag jij je afL hoe ziet een salamander eruit? Dan gaan we je dat eens snel uitleggen. Salamanders (Caudata) hebben allemaal een lange staart, vier poten en (vaak) een onopvallend uiterlijk.

Andere kenmerken van salamanders:

  • Het zijn koudbloedige dieren
  • Het zijn amfibieën
  • Ze leven zowel op het land als in het water
  • Ze leven op vochtige plekken
  • Ze hebben schubben en ademen ook via de huid
  • Ze zijn gemiddeld tien tot vijftien centimeter groot
  • Ze houden een winterslaap tijdens de winter of in de warme zomer
  • De larven ondergaan een metamorfose
  • Ze zijn carnivoor en eten vooral kleinere dieren

Is een salamander gevaarlijk?

Over het algemeen is een salamander niet gevaarlijk voor de mens. Er zijn maar twee soorten die giftig zijn. De ruwe salamander en de vuursalamander. Bij deze dieren moet je dus wél oppassen.

Salamander soorten

Er bestaan honderden salamander soorten op de wereld. We maken onderscheid tussen salamanders die alleen op het land leven, salamanders die het grootste gedeelte van hun tijd in het water doorbrengen en salamanders die alleen maar in het water leven. Dit zijn olmachtigen.

De bekendste salamander soorten:

  • Watersalamander
  • Vuursalamander
  • Kleine watersalamander
  • Wormsalamander
  • Vinpootsalamander
  • Reuzensalamander
  • Axolotl

Waar leven salamanders?

Salamanders leven verspreid over het Noordelijk halfrond. Een uitzondering is Zuid Amerika, want daar vind je deze bijzondere amfibieën wél . Wat ze wel allemaal gemeen hebben, is dat ze leven in de buurt van water. Hun huid moet namelijk altijd vochtig blijven, óók als ze alleen op het land leven. Deze dieren zijn vooral ‘s nachts actief en kunnen bij extreem koude of warme temperaturen in een soort winter (of zomer-) slaap gaan. Dit is nodig omdat deze koudbloedige dieren de winter anders niet overleven en de huid bij een te felle zon uitdroogt.

Salamanders in Nederland

Ook in ons eigen kikkerlandje kun je een salamander in het wild tegenkomen. In Nederland zijn er al vijf verschillende soorten gespot. De kleine watersalamander kom je over het algemeen het vaakst tegen in Nederland. Goed om te weten: alle wilde salamanders zijn beschermd. Je mag ze dus niet zomaar vangen en in een verblijf stoppen.

Salamander voortplanting: zo werkt het

De voortplanting van deze amfibie soort, ziet er heel anders uit dan die van zoogdieren. Er is wel plaats van een inwendige bevruchting, maar echt paren doen het mannetje en het vrouwtje niet. Het mannetje moet voordat het vrouwtje überhaupt geïnteresseerd is een balts uitvoeren. Dit is een soort dansje waarmee het mannetje laat zien dat hij een goede partner is. Wanneer het vrouwtje wel interesse heeft, zet het mannetje een pakketje met zaadcellen af op het oppervlakte. Het vrouwtje loopt daarover heen en neemt het zaad op met haar cloaca. Dat is een speciale opening waar ontlasting, urine en eieren uitkomen.

Salamander eitjes

Het vrouwtje zet vervolgens de salamander eitjes af op het land tussen bladeren of onder water. Uit deze eitjes kruipen larven die nog niet helemaal ontwikkeld zijn. De larven zijn in de eerste fase langwerpig, hebben een kleine staart en kleine pootjes. Ze ademen nog met kieuwen. Anders dan bij kikkers, lijken de larven al erg op de volwassen dieren. De uitwendige kieuwen verdwijnen tijdens de metamorfose.

Salamander baby of een salamanderlarve?

Een echte baby zullen we een kleine salamander niet noemen. De meeste vrouwtjes kijken namelijk niet naar haar honderden eieren om nadat ze deze hebben afgezet. Alleen van de zwarte salamander is bekend dat het vrouwtje haar jongen beschermt zodra deze uit de eieren komen.

Salamander als huisdier

Net als kikkers en slangen, kun je ook een salamander als huisdier houden. Hiervoor heb je wel een passend terrarium of aquarium nodig – afhankelijk van de salamander die je in huis neemt. In trek zijn de Canadese watersalamander en de bijzondere axolotl. Weet wel: een salamander lijdt een teruggetrokken leven en is vooral in de nacht actief. Zeker in een winterslaap- of zomerrust-periode.

Zo kun je salamanders verzorgen

Een salamander eet regenwormen, watervlooien, fruitvliegen, krekels en rode muggenlarven. Die moet je dus ook voeren wanneer je dit dier als huisdier neemt. Het wordt daarnaast afgeraden om salamanders te houden met andere amfibieën als kikkers en andere soorten salamanders. De ideale leefomgeving kan namelijk per soort verschillen. Ben je van plan om een salamander in huis te nemen? Richt het verblijf dan op een zo natuurlijk mogelijke manier in en let er ook op dat het beestje niet kan ontsnappen. Dat gaat de salamander zeker proberen!

Salamanders (Caudata) | Alles over de salamander lees je op Dierpedia.nl (2024)

FAQs

Kan een salamander bijten? ›

Ook levende krekels moeten na 24 uur uit het terrarium verwijderd worden, ze kunnen de salamanders bijten en zo verwondingen veroorzaken. Molsalamanders zijn dieren die zich veel verschuilen, en vooral actief worden wanneer ze gevoerd worden.

Hoe overleven salamanders? ›

Salamanders overwinteren aan land, onder hout of stenen en in holen. Maar er zijn uitzonderingen. Normaal gesproken verlaten de volwassen salamanders en hun kroost in de nazomer het water. Sommige kamsalamanders (Triturus cristatus) leven echter hun hele leven in het water.

Waar houden salamanders niet van? ›

Het is belangrijk dat het water niet te warm wordt, want salamanders kunnen niet goed tegen de warmte en kunnen sterven bij een hoge watertemperatuur. Als de temperatuur boven 25 °C komt, moet het water gekoeld worden.

Wat trekt salamanders aan? ›

Amfibieën leven van insecten en tuinen met insecten trekken dus kikkers, padden en salamanders aan. Natuurlijk zijn we niet voor lichtvervuiling maar voor het aantrekken van amfibieën is het goed om 's nachts een klein tuinlichtje aan te laten. Licht trekt insecten aan, en insecten trekken op hun beurt amfibieën aan.

Kan je een salamander oppakken? ›

Inheemse amfibieën, waartoe kikkers en salamanders behoren staan op de lijst van beschermde dieren. Dit betekent dat u ze niet mag vangen, vervoeren of verhandelen.

Kan een salamander giftig zijn? ›

De waarschuwing is niet onterecht; veel salamanders zijn giftig maar de ruwe salamander is dodelijk voor dieren of mensen na inname. Alleen de gewone kousenbandslang (Thamnophis sirtalis) is immuun voor het dodelijke gif, dat tetrodotoxine wordt genoemd en ook voorkomt in andere zeer giftige dieren als de kogelvis.

Wat doen met gevonden salamander? ›

Zie je een verdwaalde of in nood verkerende kikker, pad, salamander, hazelworm of hagedis, neem steeds contact op met ons. Zet hem niet ergens anders uit of verzorg die zelf niet.

Waar slapen salamanders? ›

Salamanders gaan van november tot februari/maart in winterslaap. Dan kruipen ze weg op beschutte plekjes, onder boomstronken, in holletjes of zoals hier onder een stoeptegel.

Wat eten en drinken salamanders? ›

Salamanders zijn echte carnivoren en eten op het land alleen levend voedsel in het water kan het nog wel voorkomen dat ze iets doods eten of stukjes vlees en kip. Het vlees kan bestaan uit dieren zoals wormen en pissebedden. De grootte van het dier bepaald de grote van het voedsel.

Hoe lang kan een salamander leven? ›

Veel salamanders zoals de Nederlandse watersalamanders worden in de natuur ongeveer 5 tot 10 jaar oud. Van sommige molsalamanders is bekend dat ze meer dan 20 jaar oud kunnen worden.

Kunnen salamanders springen? ›

Biologen hebben ontdekt hoe sommige salamanders een val of sprong uit hoge bomen overleven. Tijdens proeven in een windtunnel zagen ze hoe de salamanders hun val kunnen vertragen door hun poten en staart te strekken, en naar beneden te zweven als echte skydivers.

Kunnen salamanders tegen water? ›

Alle salamanders, waterbewonend of niet, kunnen zwemmen. Ze doen dit door de poten tegen het lichaam te drukken en slingerende, zijwaartse bewegingen te maken met het lichaam en met name de staart.

Wat vinden salamanders lekker? ›

Wormen: De meeste salamanders eten regenwormen, dauwpieren en andere wormen. De 'mestpieren' zijn bij salamanders minder in trek, mogelijk vanwege hun geur of smaak. Deze wormen scheiden ook een melkachtige substantie af wanneer ze gebeten worden. Het achterlichaam van wormen bevat veel kalk.

Kan een salamander klimmen? ›

Klimmende salamanders leven meestal op de bodem, maar er zijn enkele soorten die in planten klimmen. Deze laatsten hebben een sterker afgeplat lichaam en langere poten dan de bodembewonende soorten.

Kan een salamander zwemmen? ›

Alles over Salamanders

De watersalamander is een amfibie die voorkomt in waterrijke gebieden in Europa. Het is een slanke salamander met een bruinzwarte bovenzijde en een oranje buik. Ze kunnen tot 20 centimeter lang worden en hebben een platte staart die ze gebruiken om te zwemmen.

Welke salamanders zijn niet giftig? ›

Een gewone salamander, dit zijn de salamanders die wij in Nederland kennen, zijn niet giftig. Hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Wel bestaan er salamander soorten die giftig kunnen zijn zoals de vuursalamander en de ruwe salamander.

Kan een salamander springen? ›

Salamanders zul je niet zo gauw zien. Dat komt omdat zij geen geluid maken en niet springen. Toch komt de watersalamander veel in tuinen voor, ook in de stad. Het vrouwtje van de salamander legt haar eitjes niet in het water, maar op blaadjes van een waterplant.

Wat is het verschil tussen salamanders en hagedissen? ›

Voor wie zich afvraagt wat nou het verschil is tussen een hagedis en een salamander: een salamander is een amfibie, een hagedis een reptiel. Salamanders leven deels in het water en deels op het land, hagedissen leven juist op het land. Een salamander heeft een zachte vochtige huid en geen schubben.

Kan je een wilde salamander houden? ›

Vanaf 1 januari mag de inheemse salamander worden gehouden. Wel moet u rekening houden met andere geldende regelgeving omtrent handel en voorwaarden omtrent het houden van dieren, waaronder het bijhouden van een administratie.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: The Hon. Margery Christiansen

Last Updated:

Views: 6650

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: The Hon. Margery Christiansen

Birthday: 2000-07-07

Address: 5050 Breitenberg Knoll, New Robert, MI 45409

Phone: +2556892639372

Job: Investor Mining Engineer

Hobby: Sketching, Cosplaying, Glassblowing, Genealogy, Crocheting, Archery, Skateboarding

Introduction: My name is The Hon. Margery Christiansen, I am a bright, adorable, precious, inexpensive, gorgeous, comfortable, happy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.