Salamanders: alles over deze fantastische dieren (2024)

Salamanders: alles over deze fantastische dieren (1)

Van de amfibieën die er zijn, is de salamander er een die zich het best aanpast aan het leven in gevangenschap en een goede optie kan zijn voor een huisdier.

Het is echter de moeite waard om het eerder te weten hoe gaat het met de salamander, waar het vandaan komt, welke soorten salamanders er zijn en de behoefte aan voedsel, voortplanting, etc. wat heb je nodig.

Kenmerken van salamanders

De salamander is een kleine amfibie die Het is meestal niet meer dan 30 centimeter te veel lang, omdat het slechts enkele soorten zijn die ze bereiken en die maar heel weinig groter zijn dan die centimeters. Hij weegt ongeveer 19 gram, hoewel er soorten zijn die zo groot kunnen zijn als een krokodil en 64 kilo wegen.

Het heeft achter- en voorpoten die uit vier vingers bestaan, terwijl de achterpoten er vijf hebben. Ze zijn vrij kort, maar lang genoeg om je te verplaatsen en snel te rennen. Daarnaast worden ze ook gebruikt om te zwemmen. Daarnaast heeft het een lichaam dat van de basis van zijn kop tot zijn staart loopt, met een langwerpig ontwerp en bedekt met een membraan waardoor zijn huid er slijmerig en glanzend uitziet. Het heeft geen weegschaal, maar dat heeft het wel Het heeft een kraakbeenachtige bekkengordel. Hierdoor is het zeer flexibel.

Wat het hoofd betreft, het is vrij breed in vergelijking met het lichaam en afgeplat. Hij heeft een gebogen mond met tanden en een lange, plakkerige tong die hij gebruikt om zijn prooi te vangen en dichterbij te brengen om te verslinden.

Het verschil tussen een mannetjessalamander en een vrouwtje zit vooral in de lichaamsbouw. Terwijl het mannetje heeft een meer gestileerd en slank lichaam, het vrouwtje is meestal groter, dikker, robuust en lang.

Waar woon jij

Meest salamandersoorten leven vooral in Amerika, zowel in het noorden als in het zuiden. Vanwege hun aanpassingsvermogen komen ze echter ook voor in andere habitats zoals Afrika, Europa, Azië of Rusland.

Hun natuurlijke habitat betekent dat de luchtvochtigheid hoog is en, indien mogelijk, in gebieden waar water is en tegelijkertijd kunnen ze worden beschermd tegen de kou of tegen andere roofdieren, zoals gebieden met takken, stammen, enz. De ideale plek zou daarom een ​​bos zijn, een plek dicht bij de loop van de rivier, een boomgaard, een weiland, enz.

Ze brengen de dag verborgen door en het is 's nachts wanneer ze het meest actief zijn, ofwel jagen of op onderzoek uitgaan.

soorten salamanders

Salamanders: alles over deze fantastische dieren (2)

Momenteel worden ze herkend, binnen de caudates, dat wil zeggen van de salamanders, axolotls en salamanders, 9 verschillende gezinnen, naast 3 reeds uitgestorven. Elk van de families omvat verschillende soorten, dus je kunt het volgende vinden:

  • Ambystomatidae, met 37 verschillende soorten, voornamelijk uit Mexico en de Verenigde Staten.
  • Amphiumidae, samengesteld uit 3 soorten, uit het zuidoosten van de Verenigde Staten.
  • Cryptobranchidae, met 4 soorten. Het zijn de reuzensalamanders, die voorkomen in Japan, China en de Verenigde Staten.
  • Hynobiidae, met 66 soorten. Ook wel Aziatische salamanders genoemd die in heel Azië en een deel van Rusland voorkomen.
  • Plethodontidae. Het is de grootste familie van alle salamandersoorten, met 453 soorten. Ze komen voornamelijk voor in Amerika, van Alaska tot Brazilië en Bolivia, hoewel er endemische soorten zijn uit Korea of ​​Italië.
  • Proteidae, waaronder 8 verschillende soorten. Ze staan ​​bekend als proteïden en wonen in Noord-Amerika en Europa.
  • Rhyacotritonidae, samengesteld uit 4 soorten. Het zijn de Olympische salamanders, endemisch in de Pacific Northwest.
  • Salamandridae, de tweede grootste, met 116 soorten. Ze komen voor in heel Europa, Azië, Noord-Afrika en Noord-Amerika.
  • Sirenidae, waar vier soorten elkaar ontmoeten, uit de Verenigde Staten en het noordwesten van Mexico.

wat eet een salamander

Salamanders: alles over deze fantastische dieren (3)

Afhankelijk van de omgeving waarin hij leeft en de soort die hij is, is het dieet van een salamander anders. Over het algemeen is de salamander graag in het water, maar vele anderen leven op het land. Dit Het voedt zich met andere dieren omdat het vleesetend is. zijn kleverige tong gebruiken om binnen een geschikte afstand van de prooi te komen om hem te vangen. Hij eet bijvoorbeeld wormen, spinnen, duizendpoten of slakken, kleine ongewervelde dieren, etc.

Wat betreft de de watersalamander, eet kleine visjes, bloedzuigers, eieren, kikkervisjes, kikkers, enz. Hij zwemt erg snel en gooit ook zijn tong in het water, dus het is moeilijk voor een prooi om te ontsnappen.

Als baby voedt de salamander zich eerst met de schaal van zijn eigen ei en de voedingsstoffen eromheen. Wanneer hij echter groot genoeg is, begint hij kleine waterdieren te eten, zoals garnalen, maar ook plankton, eieren, insectenlarven, enz.

In gevangenschap, de salamander is heel gemakkelijk te voeren omdat hij alleen levend en bewegend voedsel nodig heeft, zoals krekels, zijderupsen, garnalen, kleine vissen, muggenlarven, wormen enz., die in dierenwinkels te vinden zijn.

reproduktie

Om de reproductie van deze soort uit te voeren, is dat het eerste dat nodig is het exemplaar heeft de leeftijd van geslachtsrijpheid bereikt, iets dat gebeurt op een leeftijd van 3-4 jaar. Hun voorkeur voor het krijgen van nakomelingen is meestal in de herfst, wanneer ze krols zijn, en ze kiezen de nacht om het ritueel uit te voeren.

Op dat moment klimt het mannetje bovenop het vrouwtje en zakt dan naar de bodem, waarbij hij de snuit van het mannetje met de keel van het vrouwtje borstelt.

Na de bevruchting zal het vrouwtje tussen december en februari bevallen, met een ongeveer 40-86 larven leggend, allemaal in een beschermd membraan. Het paaien gebeurt op plaatsen waar water is en, in tegenstelling tot andere amfibieën, kun je hierin het hoofd, het lichaam en de ledematen onderscheiden.

De salamander is bij de geboorte grijs met wat metaalachtige of bruine vlekken en zijn witte buik. Naarmate het groeit, veranderen die kleuren, maar langzaam en afhankelijk van de omgeving en de soort. Het leeft tot 4 maanden in het water, wanneer de kieuwen beginnen te verdwijnen en het land uitkomt, waardoor een metamorfose ontstaat waardoor het meer op hagedissen lijkt.

salamander curiosa

Salamanders: alles over deze fantastische dieren (4)

Een salamander is een van de weinige dieren zichzelf kan regenereren. Wanneer deze amfibie een ledemaat verliest of beschadigd raakt, is hij in staat een volledig functionele nieuwe aan te maken, iets wat andere dieren niet kunnen. Maar niet alleen die delen van zijn lichaam, maar zelfs organen zoals zijn eigen hart.

Er is ook exemplaren die giftig kunnen worden vanwege de afscheidingen van zijn huid die reageren met andere dieren om hem te beschermen.

De salamander is ook een van de dieren die het meest verwant is aan het geloof, omdat er in de Bijbel zelf naar wordt verwezen. Maar afgezien van de bijbelse paradoxen is dat de waarheid Het is een dier dat zich aan elke omgeving kan aanpassen, in het wild of als huisdier.

Salamanders: alles over deze fantastische dieren (2024)

FAQs

Wat zijn de kenmerken van salamanders? ›

Salamanders zijn er in verschillende kleuren, vormen en maten maar hebben over het algemeen een sterk uniforme lichaamsbouw. Vrijwel alle salamanders hebben vier poten, sommige hebben alleen achterpootjes en enkele soorten hebben helemaal geen poten meer en lijken op een grote worm.

Kan een salamander bijten? ›

Ook levende krekels moeten na 24 uur uit het terrarium verwijderd worden, ze kunnen de salamanders bijten en zo verwondingen veroorzaken. Molsalamanders zijn dieren die zich veel verschuilen, en vooral actief worden wanneer ze gevoerd worden.

Kunnen salamanders geluid maken? ›

Mannetjes hebben in de voortplantingstijd een kam op de rug. U hoort ze niet. Salamanders zijn de enige amfibieën die geen geluid maken.

Waar wonen salamander? ›

Salamanders leven hoofdzakelijk op het noordelijk halfrond. Alleen in Zuid-Amerika komen deze dieren ook ten zuiden van de evenaar voor (tot 20° Z.B.). Salamanders zijn bekend uit zowel koele, gematigde, subtropische en tropische gebieden. Sommige soorten leven uitsluitend op het land of in het water.

Waar houden salamanders niet van? ›

Het is belangrijk dat het water niet te warm wordt, want salamanders kunnen niet goed tegen de warmte en kunnen sterven bij een hoge watertemperatuur. Als de temperatuur boven 25 °C komt, moet het water gekoeld worden.

Hoe leeft een salamander? ›

Volwassen salamanders leven dicht bij de bodem maar tijdens de paring en eiafzet leven ze in de waterplanten, waarin vrouwtjes de eieren bevestigen. De dieren zijn dan dag en nacht actief. Larven hebben kieuwen en hoeven geen adem te halen, omdat ze zuurstof opnemen uit het water.

Wat moet je doen als je een salamander vindt? ›

Ik behandel salamanders als wetenschapper met handschoenen of met handen besmeurd met vuil, maar ik moedig mensen aan om dieren in het wild niet te verstoren. Je zou de salamander al pijn kunnen doen door hem zachtjes vast te houden. Oliën, zouten en lotions op uw huid kunnen schadelijk voor hen zijn. Plaats de steen of boomstam altijd voorzichtig terug, precies zoals u hem gevonden heeft .

Kan een salamander giftig zijn? ›

Alle salamanders zijn giftig, ze geven gif af via de huid. Het gif is meestal niet gevaarlijk voor mensen. Was echter altijd uw handen nadat u een salamander heeft aangeraakt, want het gif kan wel schadelijk zijn voor andere salamanders en andere huisdieren.

Kun jij een salamander aanraken? ›

Als je in een regio woont waar giftige kikkers, salamanders, padden of salamanders voorkomen, wees dan waakzaam als kinderen en huisdieren buiten spelen. Amfibieën niet aanraken, likken, doorslikken of proberen te hanteren .

Kan een salamander springen? ›

Salamanders zul je niet zo gauw zien. Dat komt omdat zij geen geluid maken en niet springen. Toch komt de watersalamander veel in tuinen voor, ook in de stad. Het vrouwtje van de salamander legt haar eitjes niet in het water, maar op blaadjes van een waterplant.

Hoe lang leven salamanders? ›

Jonge en volwassen salamanders leven op het land en hebben longen en sterke benen. Gevlekte salamanders migreren in de late winter en het vroege voorjaar naar broedvijvers zodra de temperatuur begint op te warmen en er regenbuien komen. Volwassen gevlekte salamanders worden ongeveer 20 jaar oud, maar van sommigen is vastgesteld dat ze zelfs 30 jaar oud worden .

Wie is de vijand van de salamander? ›

Salamanders hebben een lange lijst van vijanden. De eitjes en jonge larven worden gegeten door vissen en door insecten zoals de larven van libellen, waterroofkevers en boots- mannetjes maar ook door vogels als merels en reigers, verder nog egels en vergeet ook de kat niet.

Wat is er speciaal aan salamanders? ›

Salamanders hebben een supergevoelige huid en velen ademen er doorheen. Twee derde van alle salamandersoorten heeft geen longen; in plaats daarvan ademen ze door hun huid. Het lichaam van een salamander neemt zuurstof op, maar kan ook andere elementen opnemen.

Kan een salamander zwemmen? ›

Alles over Salamanders

De watersalamander is een amfibie die voorkomt in waterrijke gebieden in Europa. Het is een slanke salamander met een bruinzwarte bovenzijde en een oranje buik. Ze kunnen tot 20 centimeter lang worden en hebben een platte staart die ze gebruiken om te zwemmen.

Kunnen salamanders in water leven? ›

Salamanders gedijen in verschillende habitats. Sommigen leven in het water , sommigen op het land, en sommigen brengen zowel tijd in het water als op het land door. Veel salamanders worden met kieuwen in het water geboren en naarmate ze groeien ontwikkelen ze longen en worden ze land- of landbewoners.

Welk soort dier is een salamander? ›

Vuursalamander
Rijk:Animalia (Dieren)
Klasse:Amfibia (Amfibieën)
Orde:Caudata (Salamanders)
Familie:Salamandridae (Echte salamanders)
Geslacht:Salamandra
2 more rows

Wat is het verschil tussen een salamander en een hagedis? ›

Voor wie zich afvraagt wat nou het verschil is tussen een hagedis en een salamander: een salamander is een amfibie, een hagedis een reptiel. Salamanders leven deels in het water en deels op het land, hagedissen leven juist op het land. Een salamander heeft een zachte vochtige huid en geen schubben.

Hoe communiceren salamanders? ›

Geluiden. Amfibieën maken ook geluid, althans de kikkers en padden, die bekendstaan om hun gekwaak. Daarnaast kunnen sommige salamanders grommende geluiden voortbrengen als ze worden aangeraakt. Het geluid van sommige fluitkikkers kan pijn doen aan de oren.

Wat trekt salamanders aan? ›

Amfibieën leven van insecten en tuinen met insecten trekken dus kikkers, padden en salamanders aan. Natuurlijk zijn we niet voor lichtvervuiling maar voor het aantrekken van amfibieën is het goed om 's nachts een klein tuinlichtje aan te laten. Licht trekt insecten aan, en insecten trekken op hun beurt amfibieën aan.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated:

Views: 6648

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.