Gemeenschappelijke salamander: hoe het is, soorten en verzorging - InfoAnimales (2024)

Gemeenschappelijke salamander: hoe het is, soorten en verzorging - InfoAnimales (1)

La vuursalamander Het is een van de dieren omringd door legendes en mythen. Er zijn veel verwijzingen naar dit dier, soms aanbeden, soms gevreesd. Wat wel duidelijk is, is dat het misschien wel de bekendste amfibie ter wereld is.

Het als huisdier hebben is niet iets onredelijks, maar het vereist wel dat je het weet hoe het is, hoe het zich gedraagt ​​en geeft wat je moet geven Daarom heb je hier al die informatie die je zocht, geordend op onderwerp.

Hoe is de gewone salamander?

Deze amfibie, wetenschappelijk genoemd salamander salamander, Het heeft een geschatte grootte tussen 23 en 30 centimeter (hoewel het gebruikelijk is dat ze niet groter zijn dan 25). Weegt ongeveer 40 gram, hoewel ze, afhankelijk van hun dieet en leefgebied, zwaarder of minder kunnen worden. Ook zijn vrouwtjes zwaarder en robuuster dan mannetjes.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/salamandras/rood-salamandra/»]

Zijn lichaam is vrij breed terwijl de poten en staart erg kort zijn. Het hoofd van zijn kant is vergelijkbaar met het lichaam, alleen afgeplat en met een afgeronde snuit.

Wat betreft de kleur, dat is normaal zwart met gele vlekken, hoewel ze andere kleuren kunnen hebben. Soms zijn er exemplaren die geen vlekken hebben en helemaal zwart zijn, net als hun ogen (hoewel de iris bruin is).

Van hun kant worden salamanderlarven gekenmerkt doordat hun kop veel breder is dan hun lichaam, evenals een dorsocaudale kam die langs de achterkant van de romp loopt. Op de benen kunnen ze een enkele plek hebben die lichter van kleur is dan de rest van hun lichaam.

De gewone salamander is een sedentaire en nachtelijke amfibie. 'S Ochtends zit hij meestal verstopt in stenen of boomstammen, terwijl hij' s nachts meer beweegt, voornamelijk om te eten.

Waar leeft de gewone salamander?

vuursalamander meestal woon in Europa, en wordt gedistribueerd door Portugal, Frankrijk, Italië, Griekenland, Roemenië, Polen en Duitsland. De grootste gevaren zijn klimaatverandering die hun leefgebied aantast en dat maakt sommige ondersoorten bedreigd.

Een ander probleem is de chytridiomycose ziekte, een infectie veroorzaakt door een schimmel die amfibieën in het algemeen aantast (padden, kikkers, salamanders, enz.). Dit heeft vooral gevolgen gehad voor salamanderspecimens uit Amerika en Australië.

Gemeenschappelijke salamander: hoe het is, soorten en verzorging - InfoAnimales (2)

Soorten salamanders in Spanje

Over de hele wereld daar meer dan 500 soorten Ze zijn geclassificeerd als salamanders. Als we ons echter concentreren op Spanje, vinden we zes soorten:

vuursalamander

Het is de bekendste, die niet alleen in Spanje (vooral in Galicië en Extremadura) wordt gedistribueerd, maar ook in andere nabijgelegen landen zoals Portugal.

weelderige salamander

Hij komt voor in het noorden van Spanje (Galicië, Baskenland, Cantabrië, Asturië en een deel van de Pyreneeën). Het lijkt erg op elkaar, alleen in plaats van zwart met gele vlekken, worden de kleuren verdeeld door dikke lijnen.

dwerg salamander

Beter bekend als de dwergsalamander, wordt gevonden in Noord-Spanje en Frankrijk. Het is groenachtig van kleur met zwarte vlekken.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/salamandras/salamandra-rabilarga/»]

bruine salamander

Oorspronkelijk afkomstig uit het Andalusische gebied, trekt het de aandacht door de kleur van zijn lichaam: zwart met gele en rode vlekken, waarvan sommige bloemen nabootsen.

Montseny-salamander

Of Montseny newt, komt overeen met het Montseny gebergte, in Catalonië. Hij wordt met uitsterven bedreigd en is een van de kleinste salamanders ter wereld. Het is bruin van kleur met enkele gele vlekken aan de zijkant van de staart.

galopperen

Het leeft meestal in water en is praktisch zwart van kleur. Het staat ook bekend als een watersalamander en is een van de grootste in Europa, gemakkelijk 30 centimeter bereikend.

Hoe zorg je voor een salamander?

De gewone salamander is meestal geen gewoon huisdier, maar er zijn er die ervoor kiezen vanwege het gemakkelijke onderhoud. Natuurlijk is het handig om te weten welke zorg deze amfibie nodig heeft, zoals voeding, huisvesting, voortplanting etc.

Gemeenschappelijke salamander: hoe het is, soorten en verzorging - InfoAnimales (3)

Wat eet een salamander?

De gewone salamander is een insectenetend dier, dus het eet krekels, slakken, regenwormen, mieren, enz. Het is handig om ze 's nachts te voeren, want dan zijn ze het meest actief.

Daarnaast is het belangrijk om ze vitamines en calcium te geven, evenals water dat dagelijks moet worden vervangen.

Het 'thuis' van de salamander

De beste plaats om een ​​salamander te houden is a terrarium dat de gebruikelijke habitat simuleert als ik vrij was Het is belangrijk dat het vochtig is, waarvoor een vochtig substraat moet worden geplaatst, evenals planten of takken die helpen die luchtvochtigheid te behouden.

Daarnaast is het handig dat er stenen, hout etc. die de natuurlijke omgeving nabootsen, naast plekken waar je je kunt verstoppen of rusten.

Wat betreft de temperatuur, dat is het wel Het moet tussen de 8 en 15 graden zijn. Daarom zijn soms verwarmingen of regensystemen nodig om de temperatuur te verhogen of te verlagen en de luchtvochtigheid op peil te houden.

[gerelateerde url=»https://infoanimales.net/salamandras/gigantische-chinese-salamander/»]

Zet tot slot een schotel of bak met water Het is een goed idee, zodat het dier kan afkoelen en zijn luchtvochtigheid kan beheersen.

Bij het schoonmaken van uw terrarium is het belangrijk dat u dit alleen met milde zeep en water doet. Dit water mag geen chloor bevatten, omdat je er ziek van kunt worden.

Reproductie van de gewone salamander

De voortplanting van de gewone salamander kent in gevangenschap niet veel problemen. Op het moment dat het gebeurt, rond de leeftijd van 3-4 jaar, dat is wanneer ze geslachtsrijp zijn, en het is tussen de herfst en het late voorjaar, zwelt de klier van het mannetje op (wat hem onderscheidt van vrouwtjes). Daarin draagt ​​​​het een spermatofoor, dat wil zeggen het sperma dat het gebruikt om het vrouwtje het hof te maken en later te paren.

Afhankelijk van de aanwezigheid van een vochtige omgeving en water, kan de De gewone salamander kan zich levendbarend of ovovivipaar voortplanten., dat wil zeggen, jongen op het land hebben gemetamorfoseerd (van 2 tot 8); of larven die ongeveer 6 maanden in het water zullen leven totdat ze naar buiten komen en hun metamorfose uitvoeren.

Om voor de larven te zorgen, is speciaal voedsel nodig. In deze toestand voeden ze zich met waterinsecten. Bovendien moet men voorzichtig zijn met volwassen exemplaren, aangezien ze bij voedselschaarste de larven zouden kunnen opeten.

Curiosa van de gewone salamander

Gemeenschappelijke salamander: hoe het is, soorten en verzorging - InfoAnimales (4)

Een van de meest opvallende curiositeiten is dat de gewone salamander genereert neurotoxinen. Is de gewone salamander giftig? Nou, dat kan het zijn. Wanneer hij zich in gevaar voelt, bijvoorbeeld door roofdieren, scheidt hij neurotoxinen af ​​door zijn hele lichaam. Bij aanraking door een mens kan het voelen dat de huid brandt. Als u echter een zeer gevoelig persoon of een kind bent, zou de reactie nog ernstiger zijn, met gevallen van kortademigheid, misselijkheid of braken.

De gewone salamander kenmerkt zich door zijn gele vlekken, maar deze kunnen ook oranje of roodachtig zijn.. Bovendien is die kleur, evenals de structuur van de huid, niet zozeer afhankelijk van de ouders, maar eerder van de habitat waarin hij leeft. Dit komt omdat het zich aanpast om een ​​grotere overlevingskans te hebben. Aan die kleuren kan je zien of de amfibie min of meer giftig is.

Een andere nieuwsgierigheid naar de gewone salamander is het wezen in staat om onderdelen te regenereren die mogelijk verloren zijn gegaan. Dat wil zeggen, als zijn staart of een poot wordt afgesneden, kan deze amfibie de ledemaat binnen enkele dagen of weken regenereren.

Gemeenschappelijke salamander: hoe het is, soorten en verzorging - InfoAnimales (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated:

Views: 6654

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.